Turistort: Palanga!

Palanga är Litauens största och populäraste turistort med kritvita stränder och lyxiga spa-anläggningar längs den milsvida kusten. Billig mat och logi gör dessutom Palanga till ett av budgetresenärens favoritresmål.

Ta färjan till Palanga

Till närbelägna Klaipėda (12 km) går det flera färjor från Karlshamn. Därifrån går det sedan att ta buss eller tåg vidare till Palanga.

Det går även färjor från andra närliggande städer i Tyskland och Danmark, däribland Kiel, Travemünde, Sassnitz och Århus.

Ett flertal färjelinjer erbjuder attraktiva weekendkryssningar där bad och sightseeing i Palanga ingår i paketpriset.

Ta flyget till Palanga

Palanga International Airport är beläget mellan Palanga och kuststaden Šventoji. Bland annat flyger Norwegian, Ryanair, AirBaltic, SAS och Estonia Air från Stockholm, Köpenhamn och Oslo till Palanga.

Flygplatsbussar kör en gång i timmen mot Palanga centrum (6 km från flygplatsen), varje dag. Resan tar inte mer än 10 minuter. Det finns även taxi och ett flertal hyrbilsföretag etablerade på flygplatsen.

Flyg från Arlanda kostar från 2000 kronor tur/retur, beroende på när du åker. Prisvärda flyg går också från Stockholm och Köpenhamn mot Vilnius, Litauens huvudstad. Från Vilnius till Palanga är det ca 34 km. Bra bussförbindelser finns mellan båda städerna.

Ta bussen till Palanga

Tar du färjan från exempelvis Karlshamn till Klaipėda går det flera bussar därifrån vidare till Palanga. Ca 25 km är avståndet mellan Klaipėda och Palanga landsvägen.

Det går också att ta bussen från andra mer eller mindre närbelägna städer som Kaunas (239 km), Kretinga (12 km) och Vilnius (336 km).

Ta cykeln till Palanga

Numera går det faktiskt att cykla hela vägen till Palanga! Kuststäderna längs baltiska kusten har nämligen börjat satsa på cykelleder.

Ta med cykeln på färjan över till Klaipėda. Från Klaipėda till Palanga kan du fortsätta längs ”bärnstensvägen”, en 98 km lång väg längs den litauiska kustremsan. Stanna till vid museer, butiker och hantverkarsmedjor för att beundra fantastiska konstsamlingar och se hur smycketillverkning med bärnsten går till.

Kost & Logi

Litauen är ett av Europas billigaste semesterdestinationer. God och billig mat och billigt boende gör att tusentals turister flockas till populära badorter som Palanga varje sommar. Det kan därför vara en smart idé att boka hotell i förväg under högsäsongen (juni-augusti).

En bädd på ett billigt hostel kan kosta från 130 kr/natt. Väljer du ett budgethotell med centralt läge och delat badrum går det att hitta från 200 kr/natt. Hotellrum i något högre kategori med frukost, wifi, TV och eget badrum kostar mellan 100 och 250 kronor mer.

Det litauiska köket bjuder på klassisk östeuropeisk mat och har sina egna varianter av munkar, blinier och piroger. Passar du på att besöka vackra Vilnius hittar du en härlig mix av restauranger, barer, pubar och kafeer som serverar allt från inhemska läckerheter till internationell mat.

Bra tips inför resan

Litauen är generellt sett ett lugnt och trevligt land att turista i. Det behövs inget
visum för vistelser kortare än 90 dagar.

Tag med ditt europeiska sjukförsäkringskort på resan. Trafikdödligheten är stor i Litauen och trafikolyckor är tyvärr ganska vanligt på de större turistorterna.

Letar du efter en bra reseguide till Litauen? Lonely Planets Balticum är en väldigt bra guidebok med matnyttig information om både Palanga och andra fina turistorter i Litauen, inklusive och Vilnius och Kaunas.

Mer om Palanga

Funderar du på att ta färjan över till Litauen? DFDS Seaways har flera avgångar i veckan från Karlshamn till Klaipedia. Därifrån är det bara ett par mil vidare till Palanga. Läs mer om deras paketerbjudanden här.

Comments closed