Sveriges 14 bästa i restaurangvärlden 2017

Restaurangguiden White Guide utser varje år en lista över Sveriges bästa restauranger och branschpersonligheter inom olika kategorier. Nedan presenterar vi årets vinnare.

Årets bästa restaurang: Esperanto

Den lilla, men mysiga Esperanto på Östermalm i Stockholm blev årets bästa restaurang. Den drivs av Sayan Isaksson och har 25 platser. Här serveras rätter ur det svenska och det asiatiska köket. En varmrätt ligger i prisklassen 1 675 kronor.

Årets stjärnskott: Adam/Albin

Adam Dahlberg och Albin Wessman bakom Adam & Albin Matstudio har numera en fullfjädrad restaurang med 47 platser som hyllats som en av Stockholms bästa krogar. Deras cuisine är nordisk och en rätt kostar runt 795 kronor.

Årets banbrytare: TakeOver

TakeOver är ett projekt som består av 50 toppkockar, varav alla är kvinnor. Dessa turnerar runt till Sveriges bästa restauranger där de får ta över köket under en period. Huvudsponsor till projektet är Martin & Servera som verkar för en ökad mångfald inom branschen. Hittills har de exempelvis tagit över köken på Ekstedt i Stockholm, Bloom in the Park i Malmö och Koka i Göteborg.

Årets serviceupplevelse: Daniel Berlin Krog

Daniel Berlin Krog i skånska Tranås som drivs av en kock med samma namn bjöd på årets serviceupplevelse. Här turas de svenska och franska köken om och en rätt ligger i prisklassen 950 till 1 650 kronor.

Årets Merroir Award: Oaxen Krog

Oaxen Krog i Stockholm vinner sitt pris för att ha förnyat eller fördjupat förhållningssättet till marina råvaror. Krögarna bakom restaurangen heter Agneta Green och Magnus Ek. Här ligger priset för en meny på cirka 1800-2100 kronor.

Årets Terroir Award: Fotografiskas Restaurang

Terroir Award är en hyllning till det ursprungliga och i år vinner Fotografiskas restaurang i Stockholm detta pris. I restaurangen finns 92 platser och krögarna heter Paul Svensson och Christoffer Ekman. Alla rätter kostar här 135 kronor och man rekommenderar fyra för en komplett smakupplevelse.

Årets hållbara gastronomi: Volt

Hållbarhetspriset gick i år till Volt på Östermalm i Stockholm som drivs av Peter Andersson, Johan Bengtsson och Fredrik Johnsson. Här serveras naturnära och ekologiska rätter från det nordiska köket till ett pris på 585-765 kronor. Restaurangen har 32 sittplatser.

Årets Ölupplevelse: Bhoga

För 2017 års bästa ölupplevelse behöver du bege till Göteborg och krogen Bhoga som drivs av Gustav Knutsson och Niclas Yngvesson. Här hittar du ett varierande matutbud med rätter från Skandinavien och en meny kostar omkring 600-900 kronor.

Årets Vinupplevelse: Krakas Krog

Föredrar du vin över öl är det istället gotländska Krakas Krog som står för den bästa upplevelsen. Krögaren heter här Ulrika Kalrsson. Här finns 24 sittplatser och underbara rätter från det skandinaviska köket. En meny kostar mellan 850 och 1050 kronor.

Årets Värt en Resa: Hörte Brygga

Denna restaurang hittar vi i skånska Skivarp i Skurups kommun. Krögarna heter Emma Andersson Sjöstrand och Martin Sjöstrand och i restaurangen hittar vi 30 platser. Här arbetar man i största möjliga utsträckning med lokala råvaror och priset för en meny ligger inom spannet 250 och 1 250 kronor.

Årets Hjärtekrog: Petersons Krog

På Käringön ligger restaurangen Petersons Krog som drivs av Lars Olsson och som serverar såväl havspräglade rätter som ordentliga kötträtter. Serveringen har 100 platser och priserna ser ut enligt följande: förrätt 130-250 kronor, varmrätt 270-340 kronor, dessert 39-110 kronor.

Årets Rising Star: Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt

Denna kategori uppmärksammar en ung, intressant kock som anses ha potential att nå långt både inom Sverige och utomlands.  Rodrigo ”Rod” Pérez  på Ekstedt i Stockholm får priset för sina stora ambitioner och sin förmåga i att styra två av de mest komplexa köken i Sverige i kombination med att skapa en gästvänlig atmosfär.

Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen: Sorunda korvfabrik

Sorunda korvfabrik har enligt motiveringen lyckats hitta de stora smakerna när köttvaror av högsta klass möter nya såväl som gamla smaksättare.

Årets hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk gärning: Ulf Wagner, Sjömagasinet

En man som anses ha gjort en betydelsefull gärning för den svenska matkulturen heter Ulf Wagner på Sjömagasinet i Göteborg. Genom åren som gått har han bidragit med flera nya mattempel som sedan tagit sig in på menyer även utanför landet. Dessutom har han utmärkt sig som en banbrytare inom vinmatchning.

Comments closed