Naturligt ljus – viktigare än man tror

Bay window with drapes, curtains and view of trees under summer sky

Att vistas i solen eller i dagsljus brukar ge de flesta en bra känsla. Det naturliga ljuset har även många och stora hälsoeffekter, både på det fysiska och känslomässiga planet. I denna artikel får du reda på varför naturligt ljus är så bra för oss människor och särskilt barn.

Ingen mår bra av att tillbringa för långa stunder i mörka utrymmen, vare sig det är på jobbet eller i hemmet. Många blir trötta och deppiga. Energin börjar ofta tryta och hjärnan ställer in sig på att ta det lugnt och vila. Därför är det oerhört viktigt att försöka få fram det naturliga ljuset i ditt hem. Inte minst för dina barns skull.

Byt fönster och främja barnens sovrutin

Ett sätt där man kan få in naturligt ljus på och dessutom förändra ett helt rum med, är att byta fönster. Kanske har du små fönster sen innan. Genom att byta dessa fönster till större fönster får du automatiskt in mer ljus. Har du dessutom barn kan det vara bra att från början tänka till angående ljuset i barnrummet. Barn mår bra om de från början får in naturligt ljus i sina rum. Det kan till och med göra så att barn sover bättre och att de sover när de väl ska sova. De kommer märka av det naturliga ljuset mer och på det viset få en bättre rutin. Se snygga och större fönster här och förändra ditt hem och dina barns rum till en ljus tillvaro som man gärna vill vistas i.

Kombinera naturligt ljus med lampor

Även om det viktigaste är att släppa in så mycket dagsljus och naturligt ljus som möjligt, kan du också komplettera med annat ljus, som till exempel lampor. Det finns till och med lampor som har ett naturligt sken. Använder du en halogenlampa får du ett klart och naturligt ljus, eftersom denna typ av lampa återger färger på ett mer naturtroget sätt. Är ljuset för starkt går det alltid att använda en dimmer. En stor dos av naturligt ljus utifrån och lampor med naturligt sken, ger dig optimalt ljusflöde i ditt hem.

Även dina växter kan behöva få en dos av konstgjort ljus under de mörkare delarna på året. Detta fenomen konstaterades redan i början av 1900-talet och på 1930-talet började man använd belysning vintertid för att kunna driva upp plantor och växter. Än idag behöver man göra detta. Växterna växer helt enkelt bättre om de bestrålas med ljus. Tack vare denna teknik kan man odla var man vill. Det finns till och med de som odlar i mörka källarutrymmen, men naturligtvis är det bäst om växterna får ta del av det naturliga ljuset. Den ljusenergi som kommer från solen är via fotosyntesen en grund för det mesta liv här på vår jord. Det naturliga ljuset är därför oerhört viktigt.

Naturligt ljus ökar produktiviteten och förbättrar humöret

Som vi tidigare var inne på påverkas humöret av ljus. Ett tillstånd av depression kan infinna sig om man utsätts för mörker och dystert väder under längre perioder. Forskning tyder på att om du får riklig exponering av naturlig ljus under tiden du vistas inomhus, kommer du öka din produktivitet och disposition.

När vi tillbringar mer och mer tid inomhus, blir vår sömn mer skev och konstig. Konstgjord belysning påverkar kroppens produktion av melatonin, som är det ämne som påverkar vår sömn. Ett vanligt tips för att återställa sömncykeln är att tillbringa en vecka med camping. Då kommer du nära naturen och vistas mycket utomhus. På det viset får du in rätt rytm med soluppgång och det naturliga ljuset. Att därför bo i ett hem med mycket naturligt ljus, är helt enkelt ett annat sätt att hålla din sömn på rätt spår.

Naturligt ljus förbättrar sömnkvaliteten avsevärt. Du kanske har hört talas om de negativa effekterna av mobilernas ljus på kvällen. Ljus från artificiella källor stör kroppens produktion av melatonin, som vi tidigare nämnde påverkar vår förmåga att somna. Människor som bor i ett hem som använder överdriven nattbelysning får helt enkelt en sömn av sämre kvalitet. Att göra naturligt ljus en del av din vardag kommer garanterat få dig mer energisk om dagen och redo att sova när det väl är dags att sova. Precis som det ska vara!

Mer naturligt ljus betyder också att du sparar på energiförbrukningen. Ju mer solljus en byggnad använder, desto mindre el behöver den förbruka. Med andra ord kan du både spara pengar och minska din miljöpåverkan genom att bo i en lägenhet eller i ett hus med rikligt naturligt ljus.

Naturligt ljus förbättrar synen

Tänk efter ett par gånger extra innan du sätter på dig ett par solglasögon när du går ut genom dörren. Det är nämligen så här att när ögonen får kontakt med konstgjort ljus kan det ha negativ inverkan på synen. Ögonen och synen mår mycket bra av exponering av naturligt ljus. Förbättrad syn är inte den enda hälsofördelen av exponering av naturligt ljus – det finns flera studier som visar på att personer som arbetar nattskift, och därmed exponeras mindre för naturligt ljus, är mer mottagliga för flera typer av sjukdomar, så som cancer.

Naturligt ljus är lika med naturliga vyer och utsikt. Med att byta till större fönster får du in mer naturligt ljus. Det är logiskt och ingen vetenskap direkt. Med mer naturligt ljus och större fönster blir du piggare, men det finns även andra positiva hälsoeffekter. Om du till exempel har genomgått en operation och ligger på sjukhus, kan du få en bättre och snabbare återhämtning om du har ett stort fönster att titta ut ifrån. Det har faktiskt många studier visat. Att ha utsikt genom ett fönster och exponering av naturligt ljus är toppen för hälsan och något alla borde testa!

Rum som är utformade med dagsljus och ett naturligt ljus håller dig helt enkelt hälsosam. Många av oss tillbringar våra arbetsdagar instängda i trånga utrymmen. Rum som har stora fönster kan använda det naturliga ljuset som ett blickfång. Att ha fönster från golv till tak, skapar en harmoni och ett utrymme som de allra flesta gärna vill vistas i.

Comments closed