Kryssning med barn – tips för en lyckad familjeresa

Varför inte åka iväg på en härlig familjekryssning i vinter? Res bort en hel vecka eller ta en weekendkryssning till Oslo, Riga eller Helsingfors. Möjligheterna är många och det behöver inte heller kosta skjortan att åka på en familjekryssning. Här kommer de bästa tipsen på hur du hittar en kryssning som hela familjen kan njuta av.

Välj rätt rederi

Att välja en barnvänlig kryssning är jätteviktigt, annars är det risk att de små inte trivs ombord på fartyget. De flesta rederier marknadsför sina familjekryssningar på webben och där går det också att få matnyttig information om servicen ombord, underhållningsprogram och särskilda barnaktiviteter.

En del rederier erbjuder mer än en typ av kryssning med barn. Allt från äventyrskryssningar till höstlovskryssningar finns att boka. Läs på om vilka aktiviteter som erbjuds och prata gärna med andra familjer som redan har åkt på familjekryssning med just det rederiet.

Jämför också vad de olika barnklubbarna har att erbjuda. Glassmaskin, lekhörna och pool med vattenrutschkana finns på de flesta fartyg. Vad har rederiet att erbjuda barnen utöver standardutbudet? Bra mervärde är en viktig del av priset.

Välj rätt sovhytt

Reser du med mer än ett barn gäller det att boka en rymlig hytt. Familjehytterna brukar finnas på de övre däcken med plats för upp till 8 personer. Tänk på att minst två barn måste vara med på resan för att du ska kunna boka en familjehytt.

I de flesta familjehytter finns både TV och telefon och minst en dubbelsäng. Annars har en del familjehytter dubbelsängar som kan göras om till separata sovplatser.

Vad ingår i en familjekryssning?

Här gäller det att läsa det finstilta innan du faktiskt bokar kryssningen. På vissa fartyg ingår en rejäl ”all-inclusive” service där du varken behöver ha pengar till mat, dryck, föreställningar eller utflykter eftersom allt ingår i priset.

På andra fartyg kan det finnas matrutiner, vilket innebär att familjen måste äta på exakta tider. Har du dessutom bara betalat ett baspris för resan får du betala för nästan allt ombord. Det kan göra kryssningen betydligt dyrare än du hade tänkt dig.

I de flesta paket ingår dock både frukost, lunch och middag för hela familjen, barnklubb och en del utflykter (ofta får i varje fall barnet åka gratis). Det enda som i princip aldrig är gratis är barnvaktningen. Den får föräldrarna betala för separat.

Vad kostar en familjekryssning?

Det kan råda stora skillnader mellan olika rederier men konkurrensen är stenhård så chansen att du hittar en prisvärd kryssning är stor. En del kryssningar går att boka för strax under tusenlappen. Andra rederier satsar på att marknadsföra sina hytter till riktigt pressade priser som börjar från 250 kr och uppåt.

Mycket går att få till ett specialpris. Barn under 18 år brukar få hyttrabatt. Generellt sett kostar inte barnklubbarna något och en del rederier, som Norwegian Cruise Line och Costa Cruises har speciella barnpriser för mat och underhållning.

Tips på vad man ska ha med på en familjekryssning

Åker ni på en 24-timmars kryssning gör det förmodligen inte så mycket om du glömmer skötväskan hemma. Det mesta går att få tag på ombord. Men för längre kryssningar kan det vara bra att ha en lista att bocka av innan resan:

Har du riktigt små barn kan det vara bra att ha med extra nappar och barnmatsburkar (även om det säljs barnmat ombord är det förmodligen dyrare än om du har med själv). Badblöjor och/eller bebisbadbyxor är också jätteviktigt. Tänk på att det på en del fartyg inte är tillåtet för små barn att bada med badblöjor i poolen.

Tanken är såklart att fartyget ska sköta barnunderhållningen men det kan ändå vara bra att ha med lite böcker, spel och serietidningar ifall ungarna skulle vilja vila upp sig i hytten en stund.

Vanligtvis går det att köpa blöjor, plåster och värktabletter ombord. Butikerna har ett begränsat sortiment av tidningar, leksaker och pysselböcker. Resesängar till barnen är det en del fartyg som erbjuder. Kontakta rederiet för att höra efter om de måste förbokas.

Åk på familjekryssning till Oslo

DFDS Seaways har familjekryssningar med avstigning några timmar i Norges vackra huvudstad. Vill ni kombinera kryssningen med en mysig weekendresa kan detta vara ett mycket trevligt alternativ. Läs mer om DFDS Seaways familjekryssningar här.

Comments closed