Könsneutrala barnkläder

Genom alla tider har pojkar och flickor behandlats olika och alla som har barn vet hur svårt det kan vara som förälder att inte falla in i det rosa respektive blå tänket. Tjejer förväntas vara små duktiga och söta flickor i rosa klänningar med rosetter, medan pojkarna ska ta plats och vara coola.

Om man blickar tillbaka i historien är det inte konstigt att det har uppstått skillnader mellan pojkar och flickor. Första året kvinnor fick allmän rösträtt var 1919. Med andra ord var det förbjudet för kvinnor att rösta före detta årtal. Flickor fick inte gå i statliga skolor, utan var tvungna att gå i särskilda flickskolor. Mycket har naturligtvis hänt sedan dess, men kanske är det så att denna skillnad mellan könen fortfarande lever kvar i vårt samhälle och hur vi behandlar flickor och pojkar. Om inte annat så märks det på vilka kläder vi köper till våra barn.

Olikheter i mode för flickor och pojkar

Det är ingen hemlighet att det finns stora skillnader mellan pojkars och flickors kläder. Butiker håller dem separerade på olika avdelningar och de har ofta typiska färger för respektive kön. Många föräldrar har säkerligen en strävan att från födseln köpa könsneutrala kläder till sina barn. Det kanske fungerar bra en tid, men när du väl står där i en butik märker du hur könsbestämda kläderna är redan från början och då kan det vara svårt att välja neutrala kläder som passar för både pojkar och flickor.

Trots att pojkar och flickor utvecklas väldigt lika de första åren, formas kläderna olika. De är ofta skurna på ett vis som efterliknar kläderna hos vuxna män och kvinnor. Detta kan kännas lite oroväckande, eftersom flickkläder för småbarn ibland kan se ut som utmanande kläder som är lämpande för en tjugoårig tjej.

En del påstår också att kläder till pojkar håller högre kvalitet än vad kläder till flickor gör. Vid närmare eftertanke kanske detta stämmer. Kläder till pojkar är ofta tillverkade i tjockare och kraftigare tyger som tål slitage, medan kläder till flickor är tillverkade i skira material som till exempel spets. Ibland kan man förundras över hur vissa flickor klarar den långa och kalla vintern.

Praktiska kläder för barn

Barn behöver kläder som de kan röra sig och leka i, men det är inte helt ovanligt att en långärmad t-shirt för pojkar är mycket rymligare, medan en liknande tröja för flickor är tight och insvängd i midjan. Väljer du för tighta kläder eller små klänningar, kan ditt barn helt enkelt bli begränsat. Det blir inte lika enkelt att busa omkring och leka i sandlådan. Det säger sig faktiskt själv.

Det finns dock flera klädmärken som koncentrerar sig på praktiska kläder för både pojkar och flickor och som är mer könsneutrala. Ett sådant märke är Fjällräven, som är ett svenskt företag och varumärke. Fjällräven tillverkar utrustning och kläder för både barn och vuxna, som är skapade för lek och aktivitet utomhus. Här finns Fjällräven återförsäljare. Deras kläder är tidlösa och passar lika bra till flickor som till pojkar.

Hur du kan klä ditt barn mer neutralt

Kanske vill inte alla föräldrar att deras barn ska slussas in i en mer könsneutral värld eller kanske blir du påverkad av andra föräldrar och hur omvärlden ser på könsrollerna? Om du dock är en av dem som känner att man redan från början ska behandla pojkar och flickor lika, finns det några saker du kan tänka på när det kommer till kläder.

Som tidigare nämnts, är en av de vanligaste skillnaderna mellan flick- och pojkkläder färgerna: Rosa till tjejer och blått till pojkar. Om du helt enkelt går emot dessa dolda regler och antingen väljer bort kläder i dessa färger eller använder rosa till pojke och blått till flicka, kommer du redan från början lära ditt barn att flickor och pojkar är lika och jämställda. Det finns många fina färger att välja mellan, så måste du verkligen begränsa dig till två färger? Låt barnen få bekanta sig med flera färger.

När det kommer till kläder som är inspirerade av olika barnfilmer, är det inte ovanligt att flickor går klädda i prinsesskläder, medan pojkar ska vara superhjältar. På det viset vaggas barnen in i tron att flickor ska vara snälla och söta och pojkar ska vara tuffa och coola. Om du vill att ditt barn ska växa upp mer könsneutralt, bör du alltså undvika kläder som inbjuder till motsatsen.

Förändring hos modeföretagen som första steg

Det kan vara svårt att förändra modet till barn över en natt och vissa av oss kanske inte ens vill det. Om vi mot förmodan känner att jämställdhet mellan könen skulle få en knuff i rätt riktning genom hur vi klär våra barn, skulle det säkerligen vara värt det.

För att uppnå detta måste de stora modekedjorna tänka till och göra barnkollektioner som är unisex, som varken knyter an till pojkar eller flickor, utan har en mer neutral approach. Genom att göra detta får flickor och pojkar en bredare grund att stå på där ingen blir dömd eller blir behandlad för vad hon eller han har på sig.

När man är vuxen bestämmer man naturligtvis själv vad man tar på sig, men när det gäller små barn kan vi vuxna styra det i vilken riktning vi vill. Så nästa gång du går och handlar åt dina barn, tänk på vad som är praktiskt och skönt att leka i för alla barn oavsett kön och glöm inte att praktiska kläder, faktiskt kan vara ursnygga!

Comments closed