Kockyrket inspirerar och skapar trender

Som ett resultat av detta hårda arbete, har många av dessa kockar blivit internationella ikoner och respekteras även av de med ett mer måttligt intresse för mat. Vi tänkte ta oss en närmare titt på detta kreativa yrke och några av de mest kända kockarna.

Inspirerande kockar

Britten Gordon Ramsay är den överlägset mest framgångsrika kocken i världen med ett nettovärde på över 60 miljoner dollar. Han har en oöverträffad internationell räckvidd. Hans restauranger har fått totalt 16 Michelin-stjärnor. Ramsay är känd för sin brännande heta attityd och nolltolerans till inkompetens i köket, vilket man har fått se i flera av hans tv-program. Trots denna hårda attityd, håller sig Gordon Ramsay cool utanför köket. Han har faktiskt behållit 85% av sin personal sedan starten av sin karriär, vilket ändå tyder på att han är en omtyckt person.

En annan brittisk ikon är kocken Jamie Oliver. Till skillnad från många andra kockar är hans matlagning främst brittisk, men han är även influerad av italiensk matlagning. Hans personlighet och skicklighet har gett honom flera utmärkelser. År 2002 släppte Jamie Oliver fem delar av Jamie’s Kitchen. Han är också skaparen av matlagningsprogrammet ”Den nakna kocken”. En stor del av hans yrkesverksamma liv har han lagt ner på att förespråka hälsosam kost och vikten av sund mat i skolor.

Fransk matlagningskonst har länge varit standarden för fin matlagning. Den franska kocken Paul Bocuse är inte bara en legend i Frankrike, utan även över hela världen. Han är känd för att vara en av pionjärerna i ’nouvelle cuisine’, som är en form av matlagning som fokuserar på högkvalitativa ingredienser, istället för det mer traditionella köket. Bocuse mest kända restaurang är l’Auberge du Pont de Collonges, som har belönats med ett trestjärnigt Michelin-betyg. Världsmästerskapen Bocuse d’Or är uppkallat efter Paul. Denna tävling genomförs vartannat år, där även svenska kockar har haft stora framgångar. Mathias Dahlgren vann till och med tävlingen 1997. Sedan dess har flera kända kockor, så som Tommy Myllymäki och Melker Andersson, vunnit silver.

Kända kockar i Skandinavien

I Skandinavien finns även många fler kända kockar som har haft stora framgångar. En kock, som har blivit både årets kock i Sverige och Finland, är den åländske kocken Michael Björklund. Han har även deltagit i många matprogram. Michael är fenomenal på det nordiska köket och ger varje vecka mattips på Club PAF, som ligger på Åland. Vad står PAF för? Michael presenterar de nordiska, rena smakerna på ett vackert sätt och han är även finsk matambassadör i Ny Nordisk Mat.

Naturligtvis finns det inte bara män på den skandinaviska kockhimlen. En kvinnlig duktig kock är Tina Nordström. Hon har blivit känd som Mat-Tina med hela svenska folket, mycket tack vare de otaliga matprogram hon har gjort under många år. Hon uppfattas ofta som en sprudlande person, som säkert också har bidragit till hennes popularitet bland oss svenskar. Hennes föräldrar hade restaurang när Tina växte upp, så det var självklart att hon skulle slå sig in på samma bana. Detta har hon verkligen lyckats med och fått oss svenskar att köpa hennes böcker och kolla på hennes härliga matprogram.

Kockarna sätter trender

Nya trender dyker upp hela tiden. Inom livsmedelsbranschen är det oftast kockarna som skapar dessa trender och gör så att vi konsumenter vill testa och köpa de olika produkterna. I en artikel från BBC Good Food, presenterades nyligen de heta trenderna inom mat för 2017. Något som är förvånansvärt är att tacos, är en av dessa trender. För oss svenskar har tacos varit en del av fredagsmyset i många år, men nu har denna kryddstarka och smakrika mexikanska rätt, blivit lika populär runt om i världen.

Grönsaker är alltid inne att äta, men nu är det trendigare än någonsin att göra inläggningar av olika slag. Ett exempel är fermenterade grönsaker, även kallat syrade grönsaker. Det innebär helt enkelt att man låter grönsakerna jäsa, så det bildas nyttiga ämnen, som till exempel B12 och folsyra. Dessutom finns de naturligt nyttiga ämnena kvar efter fermenteringen, eftersom grönsakerna är färska innan processen börjar.

Flera kockar har förespråkat insekter som en del av vår kost, men konceptet har aldrig riktigt gått hem. Nu när hållbarheten är allt mer i fokus, och tanken på att minska våra intag av traditionella proteinkällor som till exempel rött kött, har alternativa proteinkällor blivit allt mer attraktiva. Det finns till och med insekter i pulverform, som man kan använda som mjöl i pannkakor.

Att börja arbeta som kock

Det finns många som drömmer om att börja jobba som kock. Mycket av denna längtan kommer förmodligen från den stjärnstatus som många tv-kockar har fått de senaste åren och alla matprogram som visas på tv.

Du kan börja din bana inom restaurangvärlden genom att välja Restaurangprogrammet på gymnasiet. Där får du både teoretiska kunskaper och praktik, som gör att du lättare kommer in i yrket. Kanske kommer man fram till i vuxen ålder att man vill jobba med mat? Då finns det flera olika vuxenutbildningar man kan välja mellan. Ofta får man börja som lärling och jobba sig upp.

Man kan alltid försöka få en lärlingsplats hos någon respekterad kock i branschen. Det ser bra ut i ditt cv och kan göra det lättare för dig att få bättre jobb i framtiden. I början av din karriär är det dock oftast ingen dans på rosor. Du får ofta jobba helger och sena kvällar. Dessutom är jobbet som kock inget direkt högavlönat yrke. Har man dock blivit en kock med stjärnstatus, kan det finnas stora pengar att tjäna. Många stjärnkockar skriver kokböcker, tävlar om mat i olika program, ger ut sina egna viner, såser och oljor. Med andra ord kan man åstadkomma mycket i denna roliga och kreativa bransch.

Comments closed