Hur musiken har förändrats med åren

Echo Nest är en amerikansk musik- och data plattform för utvecklare och mediaföretag. Sedan 2014 jobbar de tillsammans med Spotify och hjälper dem med att få personliga musik rekommendationer som drivs av algoritmer. För att förutse vilken musik Spotifys lyssnare kommer att njuta av mest, samlar Echo Nest in användarens data och lyssnarvanor och på det viset kan de komma med bra rekommendationer på olika individuella spellistor.

Echo Nests data alkemist Glenn McDonald, spårade olika ljudattribut i de 5000 populäraste låtarna varje år mellan åren 1950 till 2013. Detta visar deras djupa förståelse för olika genrer, men det är även häftigt ur ett musikaliskt och sociologiskt perspektiv.

Musik är mer energisk

Echo Nest ser musik från många olika vinklar – allt från recensioner som har skrivits av kritiker och fans, till egenskaperna i ljudet i själva musiken, som vi bokstavligen får genom att lyssna på den. Genom att mäta energinivån i en sång har man märkt att energin i popmusiken har ökat stadigt med åren.

Dagens musik som är mer energisk än låtar från förr, tenderar att lättare fastna i huvudet. Det kan vara en låt som envist dyker upp i huvudet gång på gång och som är svår att få bort. Detta fenomen kallas för öronmask och det har gjorts en hel del forskning i detta ämne.

Musik är mindre organisk

Organisk musik betyder att man använder mer akustiska instrument och mer mänskliga tempon, medan man i mindre organisk musik tar hjälp av elektroniken. Musik idag är mer mekaniserad än tidigare. Det är inte så att musiken bokstavligen görs på fabrik, men mer att musiken har haft och har tillgång till metronomer, click tracks, trummaskiner, elektroniska tangentbord osv. Musiken har helt enkelt blivit mer datoriserad och tenderar att producera färre organiska ljud.

Beatet har blivit mer exakt

Med tiden har takterna i musiken blivit allt mer konsekvent, på grund av trummaskiner, click tracks och liknande. Förr i tiden när alla trummisar var människor, och inte datorer, kunde tempot dra åt olika håll i en och samma låt. I dag har vi låtar som är låsta i ett visst tempo och där varje takt är exakt lika. Trots det är det vanligast med en kombination av organiska och mekaniska ljud.

Musiken är mindre akustisk

Att den populära musiken har blivit mindre akustisk med åren märks tydligt. På 50-talet lät popmusik någorlunda akustisk och idag dyker det ibland upp artister som är inspirerade av folkmusik. Faktum är dock att musiken har blivit mindre och mindre akustisk med åren och detta på grund av den nya teknologin. Många musiker föredrar elgitarr, som är ännu ett instrument som elektroniken har skapat. Vissa andra instrument kan inte ens existera utan el och andra kan inte existera utan elektronik. Resultatet har alltså blivit att musiken har skapat färre akustiska ljud än förr. Ett bra exempel på en av dagens elektroniska populära artister är Skrillex. Flera artister, som till exempel Justin Bieber, har valt att samarbeta med honom, eftersom blandningen av elektronisk dansmusik och popmusik fungerar så bra tillsammans.

Starkare ljud med tiden

Mycket på grund av dagens högtalare har musiken verkligen blivit starkare med tiden, men redan under Elvis Presleys och The Everly Brothers tid, började musik låta högre. Sedan CD-skivan kom i slutet av 80-talet började musiken snabbt låta mer och denna trend har fortsatt än idag. Det finns till och med vetenskapliga bevis på detta. Echo Nest har genom forskning av de populäraste 5000 låtar varje år, upptäckt att ljudet har blivit lite starkare för varje år som går.

Musik har blivit snabbare

Det mesta i dag är snabbare än hur det var förr. Bilar är snabbare, informationen är snabbare och vår favoritmusik är snabbare. När McDonald lyssnade på de 5000 låtarna upptäckte han några intressanta trender. Vi gillade den snabba go go musiken på 80-talet, sedan blev musiken något långsammare i mitten på 90-talet och idag är den tillbaka snabbare än någonsin.

Studsande, gungig musik

Har studsen eller gunget förändras i musiken med åren? Musikstilar som reggae och salsa har mycket gung i sig, medan körmusik och metal har mindre gung. Dagens musik är faktiskt inte en av våra ”gungigaste” perioder. När populärmusiken växte på 70-talet nådde den gungande musiken sin kulmen. Efter det har musiken blivit mindre gungande och hoppande, och istället mer mjuk. Detta kan bero på att nutida musik är mer komplex och lägger till fler och fler delar, så att det finns mindre utrymme mellan noterna. Eller kanske gillar vi helt enkelt vår musik med mindre gung och studs.

Musik har blivit mer mekanisk med åren, men den har tenderat att avstanna lite de senaste åren. Kanske beror det på att en del säger att mekanisk musik saknar den mänskliga känsla som man mer får i akustisk musik. Eurovision Song Contest är ett bra exempel på detta. Från att ha varit en show med glitter och glamour, med dansanta och studsande nummer som vinnare, har detta förändrats de senaste åren. I år vann en man från Portugal som heter Salvador Sobral. Han stod rakt upp och ner på scenen själv och sjöng, endast ackompanjerad akustiska instrument. Inga bakgrundsdansare eller en påkostad show, och ändå älskade hela Europa honom. Han vann överlägset. Efter vinsten höll Salvador ett tal, där han poängterade att dagens musik består av för lite innehåll och för lite hjärta. Han menade också att hans vinst var en seger för dem som verkligen gör musik som betyder något. Kanske har han rätt? Kanske har vår populärmusik nått sin gräns för hur mekanisk den får låta för att vi ska tycka den är bra och tilltalande. Vi får helt enkelt se vad framtiden har att utvisa.

Comments closed