En återblick på 80-talets mode

80-talet var stort. Det var färgglatt. Det var högljutt! Om du levde på 80-talet har du sannolikt haft på dig både väldigt stora tröjor och väldigt stora örhängen vid något tillfälle. Och det är inte heller omöjligt att du kände dig riktigt snygg i dem. På Shopt.se kan du hitta dräkter och kläder från denna glada era!

Tillbaka till 80-talet

Ser man tillbaka på 80-talet och dess mode står det klart att det var ett årtionde, vars modeströmningar skulle eka högre in i framtiden än de flesta andra epoker. Med fokus på stora örhängen och dyra kläder lär eran inte glömmas i första taget inom modebranschen. Inspirerade av TV-serier, såsom Dynasty, uttryckte man sig med de största axelvaddar som går att hitta, för att de skulle passa den enorma skjortan som man bar till tightsen.

Att yttra ett budskap

Ville man förmedla något med sina kläder på 80-talet fanns det gott om alternativ. Kläderna var inte lika något man tidigare skådat. Det fanns också gott om accessoarer, som till exempel neonfärgade pannband, geléskor och Ray Ban solglasögon, vilka såg till att man såg ordentligt trendig ut! Stora axelvaddar gav människor intrycket av att man var seriös – att man var att räkna med – och det var inte ovanligt att människor bar två par axelvaddar på samma gång.

 

Stora örhängen var ett statusyttrande och ett uttryck för att man ville bli uppmärksammad. En del av örhängena var så stora att de i den engelskspråkiga världen kallades för ”Door knockers” (dörrknackare) och de kunde nå ända ner till axlarna.

Fler 80-talstrender

På 80-talet ökade även de fingerlösa handskarna i popularitet efter att många pop- och punkstjärnor haft sådana på sig när de plåtats. Stora fallskärmsbyxor var populära, då de gav gott om utrymme om man ville dansa och röra sig obehindrat. Dessa kom i många olika färger och hade ofta låtsas-dragkedjor och -fickor, vilket tillförde något särskilt till outfitten. Benvärmarna var också en äkta 80-talshit!

80-talets frisyrer

Men det var inte bara kläderna som var stora på 80-talet. Om hårskötsel skulle tilldelas ett eget årtionde måste 80-talet bli det rätta! Frisyrer från denna period inkluderar hockeyfrillan, tuppkammen, helikopterplattan med flera för män och för kvinnor var det populärt med stora, puffiga hårstilar med permanenta lockar.

5 80-talstrender som gör comeback

Alla trender, särskilt de som väcker uppmärksamhet, kommer oftast tillbaka förr eller senare. Några 80-talstrender som kommit tillbaka under de senare åren presenteras nedan:

  • Axelvaddarna: De har varit ett blankt och stort NEJ sedan 80-talet, men inte längre! Tack vare spännande märken som Balmain har axelvaddarna faktiskt fått sin återuppståndelse. Vill du bära dem? För att det inte ska se alltför ålderdomligt ut, undvik stora byxor och testa till exempel en sidenblus med vaddar som du stoppar ned i ett par skinny jeans med hög midja och matcha med ett par högklackade skor eller plattformsskor.
  • Skräddarsydda jeansjackor: Om man levde på 80-talet och inte hade en oversize jeansjacka med airbrushkonst, pins eller påsydda lappar, gjorde man förmodligen något fel. Idag är de djärva denimplaggen tillbaka. Rota fram den gamla ur 80-talsgarderoben eller skräddarsy din egen!
  • Reflekterande solglasögon: Man skulle kunna säga att ljusa och starkt reflekterande brillor spelade en stor roll i klichéartade framtidstolkningar på 80-talet. Dessa solglasögon har på sistone gjort en så stor comeback att de knappt kan kallas trend längre, utan snarare bör kallas för en stil.
  • Vita höga klackar: Vita boots och pumps var the thing under 80-talet och ju smalare klack, desto bättre. Dessa bars av alltifrån wannabe Cyndi Lauper till highschool tjejer på bal. Därefter var de så gott som försvunna. Fram tills nyligen, då märken som Isabel Marant och Céline skapat sina egna versioner.
  • Vida midjebälten: På 80-talet bars dessa med allt från ballongbyxor med hög midja till festklänningar. Även här kan vi tacka designers som Isabel Marant och Balmain för deras återkomst.

Comments closed